Jumaat, 23 April 2010

Cabaran Sebagai Seorang Guru Bitara

Ini ialah kisah seorang guru perempuan (nama dirahsiakan)UPSI semasa menjalani Latihan Mengajar di sebuah sekolah rendah (nama sekolah dirahsiakan). Seperti biasa, setiap hari guru tersebut masuk kelas untuk menjalankan proses P&P. Pada suatu hari, guru tersebut berasa bosan dan takda mood untuk mengajar(datang bulan kot). Guru tersebut telah mengambil keputusan untuk tidak mengajar pada hari tersebut. Guru perempuan itu pun menyuruh semua pelajar (pelajar tahun 3) membuat kerja masing-masing. Apa lagi, budak-budak pun bersembang la dengan kawan-kawan mereka la. Lama kelamaan keadaan kelas menjadi bising. Guru tersebut pun mula berfikir bagaimana nak mengawal keadaan kelas yang bising itu. Jam menunjukkan pukul 9.50 pagi, 10 minit lagi loceng berbunyi menandakan waktu rehat akan bermula. Tiba-tiba, guru tersebut pun bersuara.

Guru : Baiklah. Sebelum Cikgu meninggalkan kelas, cikgu ada satu teka teki untuk kamu semua. Siapa yang dapat jawab teka teki ni, cikgu akan belanja budak tu makan ais krim waktu rehat nanti. Soalan ni senang saja, cuma cikgu nak tengok siapa yang paling cepat menjawabnya. soalannya berbunyi begini. Di atas sebuah pokok kelapa, ada 5 ekor burung gagak. Seorang pemburu telah menenmbak 2 ekor daripada 5 ekor burung gagak tersebut. Jadi sekarang ni, berapa ekor burung gagak yang masih tinggal di atas pokok kelapa tersebut?

(kelas menjadi senyap seketika. semua pelajar masing-masing sedang menghitung dengan menggunakan tunjuk jari. Tiba-tiba, seorang pelajar yang pintar & comel bernama Casey mengangkat tangannya.)

Casey : Cikgu!!!!! Saya boleh menjawabnya.

(Dengan semangatnya, Casey terus berdiri dan Cikgu tersebut hanya tersenyum riang melihat telatah Casey)

Guru : Baiklah Casey, apa jawapannya?

Casey : Kosong Cikgu.

Guru : Aik???? Kenapa boleh kosong Casey?? Pemburu tu hanya menembak 2 ekor saja.

Casey : Sebab, burung-burung lain telah terbang mendengar bunyi tembakan cikgu. tak kan la burung-burung tu tak lari cikgu. Tu la sebab mengapa jawapannya menjadi kosong cikgu.

Guru : Haha (cikgu tersebut gelak). Salah jawapan kamu tu Casey. Jawapannya ialah 3 ekor Casey. 5 ekor tolak 2 ekor jawapan nya ialah 3 ekor Casey. Tapi cikgu suka la cara Casey berfikir. Baiklah kelas, walaupun jawapan Casey salah, tetapi cikgu akan tetap belanja Casey makan ais krim waktu rehat nanti sebab cikgu suka cara Casey berfikir.

Casey
: Cikgu, saya tak boleh makan ais krim. Nanti saya sakit gigi. Boleh kah cikgu belanja saya makanan lain?? nasi goreng ker, roti canai ker, apa-apa lah cikgu asalkan bukan ais krim.

Guru : hehe, kamu ni memang cerdik la Casey. boleh jer, Casey makan la apa yang Casey nak makan nanti. Baiklah kelas, kelas kita tamat setakat ni. semua pelajar boleh lah pergi ke kantin untuk membeli makanan. Casey, mari ikut cikgu.

Semua Pelajar : Terima Kasih Cikgu!!!

(Casey dengan girangnya pun mengekori cikgu tersebut walaupun dicemburui oleh rakan-rakan sekelasnya)

Semasa di kantin, Casey telah memesan makanan kegemarannya iaitu Chicken Cop (hebat kantin sekolah tu sampai kantin sekolahnya pun ada menjual western food) dan makan bersama sama guru tersebut. Selepas habis makan, Casey terpandang 3 orang Staf perempuan sedang berjalan menuju ke Kantin tersebut sambil memakan ais krim. Tiba-tiba.....

Casey : Cikgu! cikgu! cuba cikgu tengok 3 orang perempuan yang sedang makan ais krim tu. Cuba cikgu perhatikan bagaiman cara-cara mereka makan ais krim tu.

Cikgu itu pun memerhatikan 3 orang perempuan itu. Mereka makan ais krim itu dengan cara yang berbeza. Perempuan A makan ais krim dengan menggigit ais krim tersebut dan terus menelannya. Perempuan B, makan ais krim dengan terus mengunyah tetapi tidak terus menelannya ais krim tersebut. Perempuan C, makan ais krim tersebut dengan hanya menjilat sahaja ais krim tersebut dengan penuh nikmatnya.

Guru : Kenapa ni Casey?? Apa yang peliknya?

Casey : Cuba Cikgu teka mana satu di antara mereka bertiga yang sudah berkahwin??

Guru itu pun tersipu sipu malu. tetapi, untuk melayan karenah pelajarnya itu, guru tersebut pun memberanikan diri untuk menjawab soalan pelajarnya itu.

Guru : Haha Casey. kamu ni memang nakaL, kecik-kecik pon sudah menggatal. baiklah, cikgu akan jawab. Sudah pasti la perempuan C tu Casey.

Casey : Hikhikhikhikhik.. jawapan cikgu salah la. perempuan yang memakai cincin tu la yang dah berkahwin cikgu. tapi tak apa lah cikgu, walaupun jawapan Cikgu tu salah, tapi saya suka cara cikgu berfikir.

Guru tersebut tidak mampu berkata kata lagi. Mukanya yang kemerahan malu sambil berkata kata di dalam hati nya. Kurang asam betul budak ni!!!

1 ulasan: